Πως να επιλέξω ένα σύστημα συναγερμού: Ο ρόλος του Εγκαταστάτη

Συχνά στις μέρες μας αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός συστήματος συναγερμού στο χώρο μας. Η αύξηση των διαρρήξεων και παράλληλα το αίσθημα της ανασφάλειας κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, με αποτέλεσμα η τοποθέτηση ενός συστήματος συναγερμού να κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Στην προσπάθεια για μία σωστή επιλογή ενός συστήματος συναγερμού, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν την σωστή επιλογή , όπως η ποιότητα, η εγγύηση, η τεχνολογία, ο εγκαταστάτης, η τιμή κ.α. Για όλους αυτούς τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψη κατά την επιλογή σας, θα ασχοληθούμε στην συγκεκριμένη σειρά άρθρων και για πρώτο παράγοντα επιλέξαμε να αναλύσουμε το ρόλο του εγκαταστάτη , ο οποίος εκτός από πιο σημαντικός είναι και καθοριστικός.

Με βάση τα παραπάνω , ας δούμε ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να προσέχετε στην επιλογή του εγκαταστάτη σας για την επιλογή του συστήματος συναγερμού σας και ποιος είναι ο ρόλος του στην επιλογή αυτή. Τι θα πρέπει να έχει λοιπόν ένας εγκαταστάτης?

Τεχνογνωσία

Η τεχνογνωσία στον εγκαταστάτη είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να τον διακρίνει. Ο εγκαταστάτης θα πρέπει να γνωρίζει καλά το αντικείμενο των συστημάτων συναγερμού , να απαντά σε όλες σας τις απορίες και να σας εξηγεί με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των υλικών που θα τοποθετηθούν στο χώρο σας. Ζητήστε να μάθετε για τις σπουδές του, την ιδιότητά του, τα σεμινάρια και την εκπαίδευση του. Η τεχνογνωσία στον εγκαταστάτη δεν είναι κάτι που γεννιέται αλλά αποκτιέται.

Εμπειρία

Τι να τις κάνεις τις γνώσεις αν δεν τις έχεις κάνει και πράξη και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό. Εμπειρία. Ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να λείπει από τον εγκαταστάτη σας. Ερευνήστε για το πόσα χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, το πελατολόγιο του, τα project που έχει πραγματοποιήσει. Δείτε τις κριτικές που έχει μέσα από τα social media (Facebook, google) και πολύ σημαντικό να τον έχετε ξαναδεί στην περιοχή σας. Πως θα το εξασφαλίσετε αυτό? Μα φυσικά από τις εξωτερικές σειρήνες και τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν εξωτερικά από τις οικίες και τα κτίρια. Για μία σωστά δομημένη εταιρεία εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας η εξωτερική σειρήνα και η προειδοποιητική σήμανση αποτελούν την εταιρική της ταυτότητα. Τέλος, ρωτήστε φίλους και γνωστούς να σας πουν για τις δικές τους εντυπώσεις από τους εγκαταστάτες τους.

Άδεια εγκαταστάτη

Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε να διαθέτει ο εγκαταστάτης που θα επιλέξετε για την τοποθέτηση του συστήματος συναγερμού σας, είναι να διαθέτει άδεια εγκαταστάτη. Η άδεια χορηγείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν ελέγχου και συγκεκριμένων κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ένας εγκαταστάτης συστημάτων συναγερμού. Η άδεια ενός εγκαταστάτη ανανεώνεται από τις αρμόδιες αρχές ανά πέντε (5) χρόνια, αφού επανεξετάζεται αν πληροί τις προϋποθέσεις. Προσοχή! Δεν έχουν όλοι άδεια για τοποθέτηση συναγερμού και να θυμάστε πάντα, ότι άλλη είναι η άδεια ηλεκτρολόγου, άλλη η άδεια security και άλλη η άδεια εγκαταστάτη συστημάτων συναγερμού.

Πιστοποίηση

Η ύπαρξη Πιστοποίησης από τον εγκαταστάτη είναι επίσης ένα αρκετά σημαντικό κριτήριο και ανάλογα με το που έχει πιστοποιηθεί ένας εγκαταστάτης μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της οργάνωσης του σαν εταιρεία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία του. Αν ο εγκαταστάτης είναι πιστοποιημένος από την κατασκευάστρια εταιρεία συστημάτων συναγερμού, σημαίνει ότι έχει υψηλή τεχνογνωσία στο αντικείμενο, χρησιμοποιεί αυθεντικά υλικά και παρακολουθεί τις συνεχείς εξελίξεις στο χώρο. Αν διαθέτει πιστοποιήσεις ISO, σημαίνει ότι εφαρμόζει πολιτικές και διαδικασίες βάσει Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Τα πιστοποιητικά ISO τα αποκτά ένας εγκαταστάτης για τις υπηρεσίες που παρέχει. Στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας είναι το ISO 9001:2015 για την ποιότητα των υπηρεσιών και το ISO 27001:2013 για την ασφάλεια των πληροφοριών. Ζητήστε να δείτε τα πιστοποιητικά που διαθέτει και να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να έχουν πιστοποιήσεις για την εγκατάσταση και την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας.

Παρουσία & Εταιρική εμφάνιση

Ολοκληρώνοντας τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψη για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει να εγκαταστήσει το συναγερμό στην οικία ή στην επιχείρηση σας, θεωρούμε σημαντικά την παρουσία του και την εικόνα της επιχείρησης που βγάζει προς τα έξω. Δείξτε προσοχή στην εξωτερική του εμφάνιση, στον τρόπο που σας μιλάει, καθώς επίσης στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί. Μια σωστά δομημένη και υπεύθυνη εταιρεία χρησιμοποιεί εταιρικά αυτοκίνητα, καθώς επίσης και μία προσεγμένη εταιρική ενδυμασία. Παντού αποτυπώνει το σήμα της το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει.

Ο ρόλος του εγκαταστάτη

Ο εγκαταστάτης παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός συστήματος συναγερμού. Είναι αυτός που θα πρέπει να πραγματοποιήσει την τεχνική μελέτη για την σωστή τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας, στην οποία θα αξιολογήσει σωστά τις ανάγκες ενός χώρου , θα μελετήσει τους κινδύνους και θα σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις για την ασφάλεια του χώρου σας.

Ο Εγκαταστάτης είναι σαν τον γιατρό , θα πρέπει να του εκμυστηρευτείτε τα πάντα που αφορούν τα αντικείμενα ή τους χώρους στους οποίους χρειάζεστε επιπλέον προστασία. Άρα θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για τον ποιον θα βάλετε στο σπίτι ή στην επιχείρηση και θα του δώσετε αυτές τις πληροφορίες, γι’ αυτό απαραίτητα πρέπει να επιλέξετε κάποιον που να έχει άδεια από την Ελληνική αστυνομία. Ο Αδειοδοτημένος εγκαταστάτης έχει ελεγχθεί στο ποινικό του μητρώο, καθώς επίσης έχει περάσει κι από εξετάσεις για ανάρμοστη συμπεριφορά ή ψυχολογικές διαταραχές.

Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του θα είναι καθοριστική για την ασφάλεια του χώρου σας και με την επιλογή των σωστών υλικών θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας.

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να σας δώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για τα σημεία που πρέπει να προσέξετε όσον αφορά τον παράγοντα Εγκαταστάτης. Μην χάσετε το επόμενο μας άρθρο στο οποίο θα αναλύσουμε τον παράγοντα Προϊόν και Ποιότητα