Κολύμπι και ασφάλεια. Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία σας σε παραλίες και πισίνες

Μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του καλοκαιριού , ίσως η πιο αγαπημένη των παιδιών , είναι το κολύμπι σε θάλασσες και πισίνες. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε για να απολαύσουμε τον ήλιο και τα παιχνίδια στο νερό?

Η BML Security σε συνεργασία με τους Ελληνικούς φορείς προστασίας , σας παρέχουν στο τρίτο μέρος της αρθρογραφίας «Διακοπές με ασφάλεια» , χρήσιμες συμβουλές για την προστασία μας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία.

Στην θάλασσα

Οι ελληνικές θάλασσες, στην πλειοψηφία τους, δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους λουόμενους όμως, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε:
(α) να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή, κυρίως σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε ή αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι,
(β) να μην κάνουμε παράτολμες βουτιές με το κεφάλι, αν δεν γνωρίζουμε το βάθος και τον βυθό και
(γ) να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα, πριν πάμε για κολύμπι.

Κολύμπι και μικρά παιδιά

Πολλά παιδάκια φοβούνται την θάλασσα και δεν υπάρχει λόγος να τα πιέσουμε για να κολυμπήσουν. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε:
(α) Το μπάνιο συνίστατε για παιδιά άνω των 8 μηνών και είναι καλό να γίνεται αργά, σταδιακά και να μη διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.
(β) Αν είμαστε σε παραλία που δεν γνωρίζουμε, είναι καλό τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο, ενώ οι κουλούρες ή τα μπρατσάκια να έχουν βοηθητικό ρόλο και να αποφεύγουν τις βουτιές.
(γ) Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε βόλτες με φουσκωτά, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, όσο καλοί κολυμβητές κι αν είναι οι γονείς. Αν τελικά το αποφασίσετε, πρέπει τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο.

Τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες)

Αν και τα τσιμπήματα αυτά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι αρκετά για να μας χαλάσουν το κέφι στις διακοπές. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε μαζί σας:
(α) Αλοιφή με αμμωνία.
(β) Αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία, να έχετε κορτιζονούχα αλοιφή και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, από πριν, για το είδος των φαρμάκων που χρειάζεται να έχετε μαζί σας.
(γ) Μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα.

Προστατευτείτε από τους αχινούς:

(α) Σε παραλία με βράχια, αποφύγετε να πατήσετε σε σημεία που δεν διακρίνετε ή φορέστε ειδικά παπούτσια για την θάλασσα ή βατραχοπέδιλα.
(β) Αν πατήσετε αχινό, χρησιμοποιήστε λίγο λαδάκι στο σημείο του δέρματος που έχουν μείνει σπασμένα αγκάθια. Αν προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με ένα λεπτό τσιμπιδάκι, φροντίστε από πριν να το έχετε απολυμάνει. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, φροντίστε να βρείτε το πλησιέστερο φαρμακείο ή κέντρο υγείας.

Για να αποφύγετε μικροατυχήματα με τα παιδιά στην παραλία:

(α) Φροντίστε να φοράνε πάντα παπούτσια για την θάλασσα – ώστε να μην πατήσουν τίποτα αιχμηρό- όπως και το μαγιό τους, για την αποφυγή μολύνσεων.
(β) Το παιχνίδι με την άμμο επιτρέπεται μόνο όταν η ακτή είναι καθαρή.
(γ) Προσέξτε μην καταπιούν άμμο ή πάει κατά λάθος άμμος στα μάτια τους. Και στις δύο περιπτώσεις ξεπλύνετε καλά με νερό.

Κολύμπι στην πισίνα

Το κολύμπι στην πισίνα είναι ασφαλές όταν τηρούνται, από όλους ανεξαιρέτως, οι κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής.
(α) Πριν μπείτε στην πισίνα, το ντους είναι απαραίτητο.
(β) Η πισίνα πρέπει να πληροί όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας: να απολυμαίνεται με τόσο χλώριο ώστε το pH του νερού της πισίνας να είναι μεταξύ 7.8 –7.2. Δηλαδή το νερό να μην είναι ούτε πολύ αλκαλικό, αλλά ούτε και όξινο. Οι συνθήκες αυτές εξασφαλίζουν και την απολύμανση του νερού από τα διάφορα μικρόβια, αλλά και την προστασία των λουομένων από ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.
(γ) Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν τις πάνες των μωρών στο χώρο γύρω από την πισίνα.