Τι κάνουμε σε περίπτωση διάρρηξης. Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά διαρρήξεων η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ορισμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε και πως να συμπεριφερθούμε σε περίπτωση που διαρρήκτες εισβάλουν στο σπίτι .

Αναλυτικά σε περίπτωση που πέσετε θύμα ληστείας στο σπίτι σας η ΕΛΑΣ συμβουλεύει:

• Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις. 
• Προσπαθήστε να θωρακιστείτε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας, αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε.
• Καλέστε την «Άμεση Δράση» και προσπαθήστε να αφήσετε τη γραμμή ανοιχτή.
• Aν αρχίσουν πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε. Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή σας που οφείλετε να προστατέψετε.
• Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.
• Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Σήμανση, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους ο ένοπλος διαρρήκτης δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη ένοπλος για κάλυψη. Οπότε πιθανή επίθεση του θύματος σε έναν ληστή να προκαλέσει αντίδραση του άλλου.
• Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.
• Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν, αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι, και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.
• Σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους.
• Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!).
• Σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία.
• Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.

Η αποτροπή της διάρρηξης μέσα από τα συστήματα συναγερμού

Βέβαια εκτός από τις παραπάνω χρήσιμες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση διάρρηξης , το καλύτερο σενάριο είναι η αποτροπή. Το μεγαλύτερο  ποσοστό αποτροπής της διάρρηξης στη χώρα μας οφείλεται στα συστήματα συναγερμού. Η ενεργοποίηση του συστήματος συναγερμού τις ώρες που βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι ή κοιμόμαστε το βράδυ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για την ασφάλεια μας . Οι διαρρήκτες δύσκολα αποφασίζουν να εισβάλουν σε ένα χώρο που έχει συναγερμό την ώρα που βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι μέσα σε αυτόν, φοβούμενοι την άμεση ειδοποίηση της αστυνομίας από την ενεργοποίηση του. Συνεπώς όσοι έχετε εγκατεστημένο ένα σύστημα συναγερμού στο χώρο σας θα πρέπει να φροντίζετε:
• Να είναι συνδεδεμένος σε 24ωρο Κέντρο Λήψης Σημάτων έτσι ώστε σε περίπτωση συμβάντος να σταλεί άμεσα το σήμα κινδύνου και να ενημερωθούν οι κρατικές αρχές
• Να πραγματοποιείτε την συντήρηση του συναγερμού στα διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής και ο εγκαταστάτης (συνήθως κάθε δύο χρόνια) έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά το σύστημα και να σας προστατέψει όταν χρειαστεί.
• Να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού ακόμα και όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι ή όταν κοιμάστε το βράδυ.
• Να συμβουλεύεστε τον εγκαταστάτη σας για τυχόν αναβαθμίσεις στο σύστημά σας (Εξωτερική Περιμετρική προστασία, GPRS Communication Module κλπ) έτσι ώστε να προλαμβάνετε και να αντιμετωπίζετε την εξέλιξη των διαρρηκτών και της τεχνολογίας.