Στις μέρες μας όπου η εγκληματικότητα καθημερινά και ολοένα αυξάνεται οι μικροί επαγγελματικοί χώροι όπως γραφεία ή καταστήματα λιανικής διατρέχουν υψηλούς κινδύνους αφού αποτελούν στόχο σε επίδοξους διαρρήκτες ή ληστές.

Μέσα από την αρθρογραφία του site μας έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι πλέον ένα σύστημα συναγερμού σε ένα επαγγελματικό χώρο είναι απαραίτητο, πολλές φορές όμως ίσως να μην είναι αρκετό. Είναι αλήθεια ότι το σύστημα συναγερμού αποτελεί το βασικό άξονα της ασφάλειας σε ένα χώρο, όμως με επιπρόσθετες και συμπληρωματικές προσθήκες από τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο ασφάλειας ενός χώρου και να αποτρέψει τυχόν κακόβουλες ενέργειες.
Ας δούμε όμως αναλυτικά ορισμένες προτάσεις ασφάλειας οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα με ένα σύστημα συναγερμού ανάλογα τις ανάγκες και τα οικονομικά βαλάντια.

Αυτόνομα access control ή wifi doorbell

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους παραπάνω μικρούς επαγγελματικούς χώρους στο οποίο οφείλονται και οι περισσότερες ληστείες αποτελεί η ελεγχόμενη πρόσβαση και η επίβλεψη ενός χώρου και ειδικά της εισόδου . Μία οικονομική λύση η οποία μας παρέχεται μέσα από τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης είναι τα αυτόνομα Access Control . Η τοποθέτηση ενός αυτόνομου access control στην είσοδο ενός επαγγελματικού χώρου, γραφείου ή καταστήματος λιανικής μετατρέπει την πρόσβαση ενός χώρου από ελεύθερη σε ελεγχόμενη. Η φιλοσοφία της λειτουργίας ενός αυτόνομου access control είναι η πόρτα της εισόδου να ανοίξει από τον ιδιοκτήτη αφού ελέγξει οπτικά τον επισκέπτη του , καθώς επίσης να κλειδώσει αυτόματα την πόρτα τη στιγμή που εξέρχεται κάποιος από το χώρο.

Εναλλακτικά και στις περιπτώσεις που η ορατότητα και ο έλεγχος της εισόδου δεν είναι εφικτά υπάρχει η λύση των wifi doorbell. Το Wi-Fi Doorbell παρέχει προστασία 24 ώρες το 24ωρο για μικρά γραφεία, καθώς και για σπίτια. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με τους επισκέπτες, να ελέγχουν τις παραδόσεις δεμάτων και να δημιουργούν ασφάλεια γύρω από το γραφείο, ακόμα και την οικία. Όταν εγκαταλείπουν το γραφείο, οι ιδιοκτήτες είναι χρήσιμο να λαμβάνουν μια ειδοποίηση από απόσταση. Η ενσωμάτωση με το σύστημα παρακολούθησης από κάμερες ασφαλείας θα τους επιτρέψει να ελέγξουν τα συμβάντα συναγερμού μέσω της εφαρμογής για smartphone.

Κάμερες ασφαλείας νέας γενιάς και Video analytics

Οι νέες τεχνολογίες στα συστήματα παρακολούθησης παρέχουν δυνατότητες καλύτερης επίβλεψης ενός χώρου καθώς και μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας. Η προηγούμενη χρονιά μας επιφύλασε την κυκλοφορία νέων σειρών σε καταγραφικά και κάμερες ασφαλείας ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους. Οι νέες σειρές περιλαμβάνουν τα καταγραφικά (DVR) AcuSense και τις κάμερες ColorVu. Τα καταγραφικά της σειράς AcuSense έρχονται με σύγχρονες λειτουργίες, αλγόριθμους και καινοτομίες για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν οχήματα, ανθρώπους, φιλτράροντας παράλληλα τους ψευδείς συναγερμούς που μπορεί να προκληθούν από μη απειλητικά κινούμενα αντικείμενα, όπως ζώα ή φύλλα δέντρων. Η οικογένεια AcuSense αποτελείται από διάφορα μοντέλα καμερών και καταγραφικών και υιοθετεί τις τελευταίες τεχνολογίες βαθιάς εκμάθησης για να ενισχύσει την ανίχνευση αντικειμένων. Οι εν λόγω συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και την προστασία αποθηκευτικών χώρων και γραφείων όπου φυλάσσονται ή βρίσκονται πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, οι νέες κάμερες ColorVu εισάγουν ένα νέο τρόπο βιντεοεπιτήρησης, παράγοντας έγχρωμη εικόνα ημέρα – νύχτα. Τέρμα πια η ασπρόμαυρη εικόνα! Αυτό είναι εφικτό λόγω:
α) του εξαιρετικά φωτεινού φακού F1.0. β) του εξαιρετικά ευαίσθητου ειδικά σχεδιασμένου αισθητηρίου Smart FSI. γ) των ειδικών αυτό-προσαρμοζόμενων αλγορίθμων επεξεργασίας της εικόνας στο ISP. Σε περιπτώσεις, που δεν υπάρχει καθόλου περιβαλλοντικός φωτισμός, ενεργοποιείται αυτόματα ένα ενσωματωμένο θερμό λευκό φως χαμηλής έντασης (δεν τυφλώνει) έτσι ώστε να είναι εγγυημένη η έγχρωμη απεικόνιση.

Οι κάμερες ColorVu μπορούν να λειτουργούν δηλαδή, και σαν φωτιστικά πολύ χαμηλής έντασης σε σκοτεινούς διαδρόμους, δωμάτια, γραφεία ή και εξωτερικούς χώρους.
Χάρη στις βελτιώσεις υλικού και στην ακρίβεια των αλγορίθμων που αναφερθήκαμε παραπάνω, οι αναλύσεις βίντεο που θα συναντήσουμε σήμερα έρχονται σε πολύ προσιτές τιμές. Μεταξύ των τεχνολογιών που είναι πιο ευρέως διαθέσιμες είναι τα αναλυτικά στοιχεία που θα συναντήσουμε στις κάμερες ασφαλείας, τα οποία ονομάζονται και edge analytics. Η λειτουργία διέλευσης γραμμής / ταξινόμησης είναι μία από τις πιο συνήθεις λειτουργίες σήμερα.

Το line crossing και το tripwire θα τα συναντήσουμε συνήθως στην προστασία μίας περιμέτρου. Η περιμετρική προστασία χρησιμοποιεί επίσης αλγορίθμους που διαφοροποιούν τον άνθρωπο από τα οχήματα ή και το ανάποδο. Ένα σύστημα σε αυτή την περίπτωση θα στείλει μια ειδοποίηση όταν ανιχνευθούν άνθρωποι αγνοώντας οχήματα και ή ζώα. Ο υπολογισμός των ατόμων είναι ένα άλλο εύχρηστο και σημαντικό πλεονέκτημα. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες αναβαθμίζονται, καθώς οι υπεύθυνοι καταστημάτων γνωρίζουν ακριβώς πόσα άτομα εισέρχονται και εξέρχονται από ένα χώρο, πόσα άτομα μένουν σε μία συγκεκριμένη περιοχή κ.λπ. Με τον καθορισμό κανόνων μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και διάφορους συναγερμούς. Για παράδειγμα, αν τρία ή περισσότερα άτομα παραμείνουν στη ουρά στο ταμείο για περισσότερα από τρία λεπτά, οι διαχειριστές των καταστημάτων μπορούν να ειδοποιηθούν άμεσα και να στείλουν περισσότερους υπαλλήλους στις ταμειακές μηχανές, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο αναμονής.

Περιμετρική εξωτερική προστασία

Λύση στις περιπτώσεις διάρρηξης έχει δώσει η τοποθέτηση εξωτερικών αισθητηρίων σε ένα σύστημα συναγερμού για την περιμετρική προστασία ενός χώρου.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται σήμερα η έννοια της ηλεκτρονικής ασφάλειας, αφού από τα παραδοσιακά πρότυπα εγκαταστάσεων με την τοποθέτηση αποσπασματικών και αυτόνομων προϊόντων, έχουμε περάσει πλέον σε συνδυαστικές λύσεις και προτάσεις που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες ενοποίησης εφαρμογών, προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και αναβαθμισμένες λειτουργίες.

Είναι αλήθεια ότι στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης των συστημάτων ασφαλείας, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια σχεδιασμού εναλλακτικών επιλογών εγκατάστασης. Το βασικό και παραδοσιακό σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας, ειδικά σε μικρές εγκαταστάσεις, ήταν – και παραμένει ακόμα και σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις – κυρίως ένας συναγερμός, ο οποίος αποτελείται από την κεντρική μονάδα, από μαγνητικές επαφές, ανιχνευτές κίνησης και ίσως ανιχνευτές θραύσης, οι οποίοι τοποθετούνται στα κατάλληλα σημεία όπως ανοίγματα και κρίσιμες οδεύσεις εσωτερικών χώρων. Αυτό το σύστημα μπορεί να συνδεθεί με κάποιο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμών, που είναι αρμόδιο να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που ενεργοποιείται ο συναγερμός και παράλληλα να προβεί στις βασικές ενέργειες ενημέρωσης της αστυνομίας όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.
Χρονολογικά, το αμέσως επόμενο βήμα στο τομέα των συναγερμών ήταν οι εξωτερικοί ανιχνευτές κάλυψης χώρων και περιμέτρου που στην αρχή χρησιμοποιούνταν σε εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως στρατιωτικές και άλλες κρίσιμες υποδομές. O περιορισμός χρήσης τους, οφείλονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στο αυξημένο κόστος τους, αλλά παράλληλα και στους ενδοιασμούς που υπήρχαν σχετικά με την αξιοπιστία λειτουργία τους. Μιλάμε πάντα για παλαιότερης τεχνολογίας εξωτερικούς ανιχνευτές, που ήταν περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση λανθασμένων συναγερμών. Η εγκατάσταση αυτών των μονάδων σε εξωτερικούς χώρους είχε πάντα τον φόβο εμφάνισης ψευδοσυναγερμών λόγω των πολλών απρόβλεπτων παραμέτρων (καιρικές συνθήκες, σκόνη, φως, ζώα) από ότι στους εσωτερικούς χώρους. Η εξάλειψη αυτών των εσφαλμένων συναγερμών αποτελεί άλλωστε τη μεγάλη διαχρονική πρόκληση της βιομηχανίας των συστημάτων συναγερμού. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, οδήγησαν στην επικράτηση των συστημάτων ανίχνευσης εισβολών εσωτερικού χώρου, σε ότι αφορούσε κυρίως τις μικρές και μεσαίες επαγγελματικές και οικιακές εγκαταστάσεις.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως προσπέρασαν αυτούς τους ενδοιασμούς και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία εμφανίστηκαν συστήματα ανίχνευσης για περιμετρική προστασία με πολύ βελτιωμένες λειτουργίες και δυνατότητες, υψηλή αξιοπιστία και έξυπνες τεχνολογίες μείωσης των λανθασμένων συναγερμών σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Πλέον τα εξωτερικά αισθητήρια μειώνουν αποτελεσματικά τους κινδύνους μιας διάρρηξης αφού αποτρέπουν τους διαρρήκτες πριν εισβάλουν σε ένα χώρο

Μηχανήματα Τεχνητής Ομίχλης

Τα μηχανήματα παραγωγής τεχνητής ομίχλης αποτελούν την καλύτερη επιπρόσθετη λύση ασφάλειας ενός χώρου και μειώνουν αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους διάρρηξης ή ληστείας αφού έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αυτόνομα είτε σε συνεργασία με το υπάρχον σύστημα συναγερμού.

Δημιουργήθηκαν με γνώμονα τον τρόπο δράσης των περισσότερων διαρρήξεων βάσει των στατιστικών της αστυνομίας. Διατίθεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική με μεγάλη επιτυχία, σε περισσότερες από 30 χώρες. Η κεντρική ιδέα στην οποία βασίζονται είναι να μηδενιστεί η ορατότητα του διαρρήκτη. Αποτρέπουν την κλοπή μειώνοντας την ορατότητα του κλέφτη, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του μέσα στον προστατευόμενο χώρο.

Ένα μηχάνημα τεχνητής ομίχλης είναι το μοναδικό σύστημα που προστατεύει ένα χώρο μέχρι να έρθει η αστυνομία. Με την ενεργοποίηση του συναγερμού, ο χώρος γεμίζει σε δευτερόλεπτα με πυκνό καπνό, με αποτέλεσμα ο διαρρήκτης να μην έχει ορατότητα και να τρέπεται σε φυγή.
Η φιλοσοφία των μηχανημάτων καπνού στηρίζεται στην ιδέα πως “Δεν μπορούν να κλέψουν, αν δεν μπορούν να δουν”.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του καπνού είναι από νερό και γλυκόλη. Ο καπνός είναι άοσμος και οικολογικός, δεν προξενεί κανένα πρόβλημα στην υγεία ( έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί εργαστηριακά ότι είναι απόλυτα ασφαλής και δεν προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό) και πάνω απ' όλα είναι πλήρως εξατμιζόμενος, χωρίς να αφήνει ίχνη και κατάλοιπα.

Μετά την ενεργοποίηση του μηχανήματος απλά αερίζουμε το χώρο, δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τις βιτρίνες. Ούτε προξενεί βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές ενώ δεν αντιδρά και δεν επηρεάζει κανένα μέταλλο και δεν αφήνει οσμές.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν επιπρόσθετες λύσεις σε ένα υπάρχον ή νέο σύστημα συναγερμού ενός επαγγελματικού χώρου ή μιας μικρής επιχείρησης και εγγυόνται τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, προστατευμένου από κακόβουλες ενέργειες.