Διαρροή ή πλημμύρα στο σπίτι; Τι πρέπει να κάνετε και πως να την σταματήσετε

Μια διαρροή νερού στο σπίτι μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες , από οι ζημιές που προκαλούνται από το νερό κοστίζουν αρκετά χρήματα, ενώ η διαδικασία αποκατάστασης απαιτεί αρκετό χρόνο. Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που υπάρχει μια διαρροή νερού στο σπίτι και τι μέτρα μπορείτε να πάρετε έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν παρακάτω.

Κλείστε τη βάνα του νερού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που εντοπίσετε διαρροή νερού στο σπίτι, είναι να κλείσετε την παροχή του νερού. Ο διακόπτης ή η βαλβίδα διακοπής βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα ή το μπάνιο και θα διακόψουν αμέσως την παροχή του νερού στο σπίτι. Η αιτία που προκάλεσε την διαρροή υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ορατή και να μπορείτε να τη σταματήσετε. Ορατές πηγές διαρροής σε ένα σπίτι θεωρούνται το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, οι βρύσες και οι τουαλέτες οι οποίες διαθέτουν μια βαλβίδα απομόνωσης πάνω στο σωλήνα , την οποία μπορείτε να περιστρέψετε προς τα αριστερά για να διακόψετε την παροχή του νερού. Σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας νερού (πλημμύρα) καλό θα είναι να διακόψετε και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κλείνοντας το γενικό διακόπτη και μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι εφικτό να γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι νερό και ρεύμα έχουν μια πολύ καλή σχέση με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή.

Μη ορατές αιτίες διαρροής

Μία διαρροή μπορεί να μην έχει ορατή πηγή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπιστεί με πρώτη ματιά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τις διαρροές από σωλήνες, το νερό μπορεί να έρχεται στο σπίτι σας από μια μπανιέρα ή ένα ντους με κακή μόνωση, μια σκεπή που στάζει ή ακόμα και λόγω διαρροής στο σπίτι του γείτονα.

Απομακρύνετε το επιπλέον νερό.

Πρέπει επειγόντως να απομακρύνετε το νερό της διαρροής - όσο περισσότερο μένει στο σπίτι σας τόσο μεγαλύτερες ζημιές θα προκαλέσει. Σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας μπορεί να χρειαστεί να μισθώσετε αντλία, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της πλημμυρισμένης περιοχής. Για μικρότερες ποσότητες νερού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα υγρού και ξηρού καθαρισμού.

Αρχίστε τη διαδικασία αποκατάστασης

Η μούχλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε 24-48 ώρες μετά από μια πλημμύρα, άρα το να αρχίσετε να στεγνώνετε το χώρο γρήγορα είναι πολύ σημαντικό για να περιορίσετε τις ζημιές. Αφήστε τις συσκευές και τις πρίζες να στεγνώσουν με τον αέρα και απομακρύνετε τα βρεγμένα έπιπλα ή τα χαλιά από τον χώρο. Ανοίξτε τα παράθυρα για να φύγει η υγρασία. Ελέγξτε τους τοίχους σας - οι γυψοσανίδες ή άλλα υλικά που έχουν επηρεαστεί θα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν.

Τα συστήματα συναγερμού ως μέτρο πρόληψης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στα συστήματα συναγερμού τα καθιστά στις μέρες μας ως ένα βασικό μέτρο πρόληψης κατά τις διαρροής νερού και της πλημμύρας σε ένα οικιακό ή επαγγελματικό χώρο. Οι ανιχνευτές πλημμύρας οι οποίοι συνδέονται στο σύστημα συναγερμού του χώρου, με τις προηγμένες λειτουργίες που διαθέτουν , αποτελούν την ιδανική λύση για την άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση διαρροής νερού καθώς και ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.

bml wd1 0001

Οι ανιχνευτές πλημμύρας μπορούν να τοποθετηθούν στα επικίνδυνα σημεία όπως στην κουζίνα, στο μπάνιο στο υπόγειο ή στο χώρο του πλυντηρίου και στην περίπτωση ανίχνευσης διαρροής νερού να στείλουν άμεσα σήμα κινδύνου στο Κέντρο Λήψης Σημάτων.

bml wd1 0002