Αυτόματη αναγνώριση πινακίδων ANPR

Σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει η τεχνολογία αυτόματης αναγνώριση πινακίδων (ANPR). Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών που έχει βιώσει αυτή η τεχνολογία είναι η ενσωμάτωση σε κάμερες παρακολούθησης και άλλα προϊόντα ασφάλειας.

Το ANPR (Automatic Number Plate Recognition), είναι μία τεχνολογία η οποία εφαρμόστηκε αρχικά σε περιπολικά και πιο συγκεκριμένα σε κάμερες στο εξωτερικό των οχημάτων, οι οποίες συνδέονταν με ένα φορητό υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, αυτή η τεχνολογία βρήκε μία θέση και στη βιομηχανία των συστημάτων παρακολούθησης και ειδικότερα, στις κάμερες ασφαλείας. Η άνοδος και η ανάπτυξη του λογισμικού ANPR σε κάμερες ασφαλείας είναι γεγονός και χάρη στη τεχνολογία αυτή, μία πόλη μπορεί να γίνει πιο «έξυπνη».

Όσο αφορά το τομέα της ασφάλειας, το ANPR, είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή εφαρμογή και αναμφίβολα στην εξέλιξη αυτή, έχει συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η τεχνολογία Deep Learning. Αυτές οι τεχνολογίες εκτός από την αναγνώριση πινακίδας ενός οχήματος, προσέφεραν και επιπρόσθετες δυνατότητες όσο αφορά τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων, ανοίγοντας πραγματικά νέους ορίζοντες στο κλάδο της ασφάλειας.

Εκτός όμως από τις καινοτομίες των τεχνολογιών, καθοριστικό ρόλο παίζει και η ίδια η κάμερα και φυσικά η σωστή τοποθέτησή της. Με άλλα λόγια, η επιλογή μίας κάμερας με υψηλή ανάλυση είναι απαραίτητη, αφού η λειτουργία του λογισμικού εξαρτάται κατά κύριο λόγο από αυτό. Επίσης, άλλο ένα κριτήριο που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είναι το επίπεδο φωτισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, θα πρέπει να επιλέξουμε μία κάμερα με ενσωματωμένα IR LED ή να τοποθετήσουμε επιπλέον φωτισμό, ενώ σε συνθήκες με έντονο φως, μία κάμερα θα πρέπει να υποστηρίζει τεχνολογία WDR, για να αποδίδει καθαρές εικόνες Η ταχύτητα του οχήματος αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντα για την απόδοση εικόνων υψηλής ποιότητας. Όσο ταχύτερη είναι η κίνηση, τόσο πιο δύσκολη είναι η λήψη και η επεξεργασία των πινακίδων. Σε αυτό το σημείο, καθοριστικό ρόλο παίζει ο ρυθμός και η συχνότητα καρέ καθώς και η ταχύτητα κλείστρου της κάμερας. Για να λειτουργεί αποτελεσματικά, η κάμερα θα πρέπει να έχει γρήγορο ρυθμό καρέ και σύντομη ταχύτητα κλείστρου. Τέλος, η τοποθέτηση της κάμερας είναι εξίσου σημαντική. Η κάμερα πρέπει είναι τοποθετημένη σωστά, ενώ όσο ευρύτερο είναι το οπτικό πεδίο, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η ανάλυση της κάμερας.

Η BML Security, με εξειδίκευση στα συστήματα CCTV παρέχει την τεχνολογία ANPR μέσα από τις επαγγελματικές λύσεις στα συστήματα παρακολούθησης τεχνολογίας IP, ιδανικές για χώρους parking, βενζινάδικα, μεγάλες επιχειρήσεις και είναι δίπλα σας για να σας προτείνει το ιδανικό μοντέλο κάμερας ανάλογα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του χώρου σας.